divendres, 25 de maig del 2012

Fauna oblidada


La riquesa ecològica de què Espanya i Castella la Manxa gaudeixen és envejable si la comparem amb la resta d’Europa, tant en biodiversitat, és a dir nombre d'espècies, com en varietat d'ecosistemes. Existeixen espècies animals ben conegudes per tots, algunes malhauradament per trobar-se en perill d'extinció i que s'han convertit en estendard de protecció en tot el territori espanyol. Qui no ha sentit parlar de la crítica situació del felí més amenaçat del món,  estem parlant no només d'espècies aïllades, sinó també d'alguns grups faunístics complets com són els amfibis i rèptils, els mustèlids o els Invertebrats.

Amfibis
La creença general, és l'existència de dos tipus d'amfibis: granotes i gripaus. La Península compta amb prop de 30 espècies d'amfibis, tots coneixem la granota comú, Però si es pronuncia la paraula Tritó, hi haurà qui es pregunti què és "això", es tracta de l'altre gran grup d'amfibis, el més desconegut de tots, pels seus hàbits més discrets. Hi ha vuit espècies diferents d'aquests Tritons que podem trobar a Espanya, i cinc a a Castella-la Manxa. A aquest grup pertanyen les cridaneres salamandres, que vestides de groc i negre, normalment s'eliminen per la creença popular de ser animals molt verinosos.
Si no existissin els amfibis, aquest seria un planeta infestat d’insectes, ja que aquests són fonamentals en la cadena tròfica. Un sol gripau comú és capaç de menjar anualment diversos quilos d'insectes.
Són animals sorprenents que no mereixen un final com el que moltes vegades tenen: morir aixafats intencionadament en l'asfalt de les carreteres. Són uns supervivents nats; poden romandre anys enterrats esperant una bona temporada de pluges per sortir a posar els seus milers d'ous.

Rèptils
Des de sempre els cèlebres  llangardaixos han patit una aversió generalitzada; la causa d'això, és perquè es consideren  animals molt verinosos o menjadors implacables de conills i ous de perdiu, amb el consegüent perill per a aquestes espècies cinegètiques i tots els interessos econòmics associats. Res més lluny de la realitat:  només hi ha tres espècies de rèptils relativament perillosos a Espanya, les tres són escurçons i es poden comptar amb els dits d'una mà els casos mortals que hi ha a l'any per picades d'aquests ofidis, sempre per imprudències humanes.
Llangardaixos i serps són eliminats sistemàticament, tant els galàpags com les tortugues terrestres; de fet són capturats sense cap control per passar a formar part del decorat del jardí i les diferents espècies de sargantanes desapareixen en molts llocs a causa del fet que els insectes, la seva presa fonamental, moren enverinats per l'aplicació en els camps de pesticides de tot tipus.

Campanya Fauna oblidada
Dins d'aquest ampli ventall d'espècies oblidades que mereixen la nostra atenció, hem seleccionat una sèrie d'espècies que poden representar el conjunt pel  seu interès i per la seva problemàtica. Amb elles volem simbolitzar la necessitat d'atenció d'aquestes espècies i recordar a tots que hem de conservar-les.
Col · labora en la seva protecció, elles també mereixen atenció.
                                                                                                                               Alisson Flores - 3r A.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada