dilluns, 21 de febrer del 2011

14 de Febrer: Sant Valentí

Dilluns passat dia 14 de Febrer va ser el dia de Sant Valentí, dia dels enamorats. Aquesta és una celebració tradicional en alguns països anglosaxons que ha estat exportada a d'altres cultures, com la nostra, per exemple. Consisteix en què les parelles, els enamorats o els esposos s'expressen el seu amor regalant-se alguna cosa romàntica, sovint en forma de cor.
A partir del segle XIX es va introduir el costum de l'intercanvi de postals romàntiques produïdes massivament, els coneguts amb el nom de "valentines". A aquesta pràctica es va sumar el donar altres tipus de regals com roses i bombons, normalment regalats a les dones pels homes.
La diada fa referència a Sant Valentí, nom de diversos sants, dos dels quals fan la seva festivitat litúrgica el 14 de febrer: el bisbe sant Valentí de Terni i el màrtir Valentí de Roma.
La festa litúrgica de Sant Valentí fou declarada per primera vegada cap l'any 498 pel papa Gelasi I. Aquesta festivitat pot tenir l'origen en un intent d'eliminar la celebració de les lupercàlies, festivitats paganes celebrades el 15 de febrer, com afirmen algunes persones.
A Catalunya el dia dels enamorats se celebra el 23 d'abril, Sant Jordi, com tots sabeu, tot i que hi ha referències d'una possible celebració al segle XV de l'amor per Sant Valentí. Les parelles es regalen una rosa i un llibre, no qualsevol cosa relacionada amb l'amor, perquè també és el dia internacional del llibre (Cervantes i Shakespeare moriren el 23 d'abril de 1616). Per tant, trobarem parelles que els agradarà celebrar ambdues festivitats, malgrat el marcat sentit comercial que ha adquirit avui dia la celebració de Sant Valentí.

Júlia Serena, 3r A

3 comentaris:

  1. Personalment a mi m’agrada més el dia de Sant Jordi, crec que la tradició de regalar flors i llibres es més maca, el dia dels enamorats ho veig bastant comercial.

    ResponElimina
  2. Hola jo personalment crec que el dia dels enamorats per una banda està bé perquè la gent es regalen coses però ho veig molt comercial perquè fan una campanya especial un dies abans i uns després, però la tradició és el dia de Sant Jordi.

    Francesc Pérez

    ResponElimina
  3. Jo estic d'acord amb l'Alba, per mi també es millor el dia de Sant Jordi, son mes bonics els detalls.
    Peró els dos dies son preciosos per aquelles parelles que estan molt enamorades!

    ResponElimina