dimarts, 25 de maig del 2010

El senyor dels anells

El senyor dels anells (en anglès el títol original és The Lord of the Rings) és una novel·la de fantasia èpica escrita per J. R. R. Tolkien, com a fruit de la seva primera i coneguda obra, El Hòbbit.
Es va publicar originalment en tres volums (La Germandat de l'Anell, Les Dues Torres i El retorn del Rei), entre1954 i 1955. Fou traduïda per primer cop al català per Francesc Parcerisas entre 1986-1988, uns trenta anys després de la seva publicació original.
Se n'han fet dues adaptacions al cinema, la més recent és la trilogia de Peter Jackson (2001-2003), que també va ser doblada al català amb la traducció de Lluís Comes.
Tota la mitologia creada per Tolkien té lloc a l'anomenada Terra Mitjana, on els pobles lliures (homes, elfs i nans, ajudats pels hòbbits) lliuren una batalla titànica contra les forces del Mal liderades per en Sàuron, que vol aconseguir el malèfic Anell de Poder que li fou arrabassat i d'aquesta manera dur la destrucció i la mort a tota la Terra Mitjana.
El nom de la novel·la deriva precisament d'en Sàuron, Senyor Fosc de Mórdor, el dolent de la història, que va crear l'Anell i altres anells donats als reis dels altres pobles amb la intenció de dominar-los i, per tant, és el "Senyor dels Anells" nom a què es refereix el títol. En Sàuron, per la seva banda, era el servent d'un anterior Senyor Fosc, en Morgoth (o Melkor), un dels protagonistes d'El Silmaríl·lion, una altra exitosa novel·la de Tolkien.

Adrià Franch, 2n B

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada