dimecres, 21 d’abril del 2010

Eyjafjallajokull, el volcà


Un volcà situat sota l'iceberg Eyjafjallajokull, al sud d'Islàndia, ha entrat en erupció sense registrar cap activitat sísmica, segons va informar el Servei Meteorològic Islandès. Més de 500 persones han estat evacuades de les granges de les localitats veïnes, llocs afortunadament poc poblats.

Testimonis presencials han confirmat l'aparició d'un constant flux de lava procedent de la glacera. El perill més gran és que l'erupció del volcà produeixi una 'Jökulhlaup', el fenomen segons el qual la lava volcànica en contacte amb la freda temperatura de la glacera, genera inundacions i despreniments de blocs de gel, motiu pel qual el país ha declarat l'estat d'emergència.
El volcà va llançar un núvol de pols de fins a un quilòmetre d'alçada. Diversos vols des de i cap a Islàndia s'han cancel·lat durant aquests dies davant el perill que els núvols de cendra interfereixin amb la navegació. Més de 1.500 passatgers s'han vist bloquejats fins ara i encara no se sap quan tornaran les aerolínies a la normalitat.

Des de 1963 hi ha hagut 21 erupcions a Islàndia; l'última va tenir lloc l'any 2004, i la darrera erupció del volcà situat sota l'Eyjafjallajökull es va registrar el 1821.

Adrià Franch, Albert Pérez

2 comentaris: