dilluns, 18 de gener del 2010

La Xatonada


En aquest mes de Gener se celebra la xatonada i la xatonada infantil a tot el Garraf (és l'anomenada ruta del xató). El xató és un plat típic del Garraf, però que prové originàriament de Vilanova i la Geltrú. Cada municipi d'on és típic el xató presenta algunes variants pròpies.
El xató es menja de primer plat i és una amanida a base d'escarola, anxoves, bacallà, tonyina dessalada i olives arbequines. Però el gran secret d'aquest plat està en la seva salsa, que és la que li dóna el nom al plat, i en què és imprescindible el morter. Té com a ingredients principals ametlles, avellanes, nyores, alls, oli d'oliva, vinagre i sal.
Per al segon plat es fan truites de qualsevol tipus (patates, carxofes, mongetes, pèsols..., la que més t'agradi).
Per postres es menja merenga que es fa
amb clara d'ou batuda i sucre, preferiblement glacé, als que se li pot afegir aromatitzants, com vainilla, coco, ametlles... Són molt lleugers i dolços.
Com cada any, la ruta de xató es converteix en un atractiu culinari molt especial que porta a redescobrir aquest plat típic de la gastronomia catalana. Aquesta interessant ruta engloba un recorregut per les províncies catalanes que tenen el xató com a protagonista, i que s'estén pel Garraf i del Penedès, i arriba fins a les terres de Tarragona.

Bon profit!

Ivan Fernández, 2nB

3 comentaris:

  1. La xatonada no és una celebració, és un costum, una tradició.
    La cuinera

    ResponElimina
  2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  3. A mi m'ha agradat molt aquest text, és una tradició que es fa a una certa època, es fa a Catalunya.

    Kevin, 2n B

    ResponElimina