dijous, 27 d’octubre del 2011

Els cavalls

- D’on provenen els cavalls? I com han evolucionat?

Aquest mamífer és un dels animals més antics i que més ens han facilitat la vida durant molts anys.L’origen d’aquest animal el podem trobar a Amèrica del Nord, on va habitar durant aproximadament 55 milions d’anys. S’anomenava Eohippus, tenia una mida de 20 i els 40 cm. d'alçada. I s'assemblava molt a un gos, a primera vista.



CARÀCTER:
El cavall és un ésser equí, pel qual, és un animal molt sensible. Però per una altra banda, és molt intel·ligent, fàcil d'ensinistrar i fidel al seu amo sempre i quan se li doni una justa i bona recompensa. Nosaltres l’hem de tractar amb delicadesa i dolçor, perquè ell a poc a poc, ens acabi agafant confiança per a poder ser el nostre amic (i fins i tot podem arribar a ser el seu millor amic).

Un cop ja ens té confiança, voldrà jugar amb nosaltres de manera que s’ha de tenir en compte que és un animal més gran que nosaltres i que hem de tenir cura de no fer-nos mal. També són molt afectuosos, els hi agrada que els pentinin i que els cuidin, que els hi facin massatges per tot el cos, carícies, i fins i tot petons. Una de les coses més sorprenents és que si els hi parles suaument al costat de l’orella, es poden arribar a relaxar (és una altra manera d'agafar-los més confiança).

La visió dels cavalls és propera i en monocolor (gris), és a dir, els cavalls poden veure coses que nosaltres no podríem veure a primera vista, però amb un prismàtic sí.

Els cavalls solen portar-se bé quan estan en parelles però si estan en grups del mateix sexe ja es complica més la cosa. Perquè un cavall sigui feliç i estigui sa, ha de poder fer exercici cada dia, tenir la companyia d'humans i/o altres cavalls, tenir un estable net per descansar i disposar d'una alimentació equilibrada.

L'ALIMENTACIÓ DEL CAVALL:
L’aliment és especial perquè els seus hàbits siguin sans. És important que mantinguin una dieta equilibrada perquè el sobrepès pot afectar molt al seu estat de salut, ataquen a la seva agilitat.


El fenc i la palla són la base de l'alimentació, però tot depèn del tipus d'herbes de la seva composició, la quantitat d'abonament i el moment de la collita.

També poden menjar pastanagues, pomes, raves, etc, però s'utilitza com a premi, no coma base de la seva alimentació.

Anaïs Llop i Aroa Mars, 3rA i 3rB


dimecres, 19 d’octubre del 2011

Xerrada sobre la ràdio per als alumnes de 3r

Dijous passat dia 6 d'octubre va venir a classe de 3r en Sergi, ell és director de la cadena de ràdio “Ràdio Sant Sadurní”. Ens va explicar una mica com funcionava una cadena de ràdio. Dins de la cadena hi ha un programa; en el programa ens va explicar que hi ha un guió radiofònic, aquest guió ha de tenir una ratlla al mig per separar els següents punts que tu posis al programa. A més hem de posar sorolls, músiques, temes per explicar.... També ens va explicar que no hem d’improvisar, és a dir, hem de tenir el guió del programa davant i abans de presentar-lo llegir-lo moltes vegades per no entrebancar-nos, però si ho llegeixes ho has de llegir amb alegria, sinó els oients s’avorririen.
També ens va ensenyar uns exemples d'unes gravacions d'un programa de ràdio. Una de les diferències més clares era que un programa estaven més alegres, emocionats per algun fet i això s’agraeix, en canvi, a l’altre programa es notava com llegia el text, eren avorrits i no tenien alegria, a més parlaven molt fluixet. Un altre punt important i que cal tenir en compte és el to de veu.
Aquesta xerrada em va semblar molt interessant i gens avorrida, i em servirà per millorar el meu programa de ràdio per al projecte d'aquest trimestre de l'àmbit lingüístic.

Aroa Mars, 3r B

dilluns, 17 d’octubre del 2011

Taller de Cinema de Terror

A tots aquells que volgueu participar en aquest taller us demanem que ens digueu la pel·lícula que us agradaria veure. Teniu temps fins dimecres dia 19 d'octubre.

Només heu de contestar amb la vostra preferència.
 
 
 
A més a més, us volem oferir participar en un concurs sobre el taller dirigit a tothom que vulgui participar.

Els requisits són molt senzills, es tracta de promocionar l'activitat, mitjançant un cartell publicitari amb els següents elements:
* Ha d'aparèixer el logotip del centre,

* Imatges relacionades amb Halloween,

* El nom de l'activitat (“Cinema de Terror”),

* així com la data i l'hora que es realitza el Taller

* A banda de tots aquests elements formals, és important afegir un eslogan publicitari que capti l'atenció de l'activitat.

PREMI: El guanyador/a del cartell triat per votació, podrà gaudir els 4 divendres del mes de nomvembre d'un pack per esmorçar.

*Els cartells els podreu entregar en el Cau del Drac (USEE) a partir de dilluns 17 fins al 21 d'octubre.

.

dijous, 6 d’octubre del 2011

Entrevista al professor Jose Manuel Álvarez


El Jose Manuel ha arribat aquest curs al nostre Institut. És tutor de 3r A i professor de matemàtiques. Li hem fet unes preguntes per conèixer-lo una mica millor.

1. Què et sembla treballar amb ordinadors? Havies treballat abans així?
Em sembla bé.  No, no havia treballat mai amb ordinadors.

2. T’agradaria treballar amb llibres?
Ara que veig com funciona el tema dels ordinadors, no canviaria els ordinador pels llibres perquè les matemàtiques les pot explicar millor amb aquest sistema.

3. De quines matèries ets professor aquest curs?
De Matemàtiques, Alternativa, i Tutoria, a 3rA.

4. D’on ets?
Vaig néixer a León, però sempre he viscut aquí.

5. Què et sembla ser tutor? Havies estat tutor abans?
M’agrada ser tutor perquè puc escoltar els alumnes i els pares dels alumnes. He estat tres cursos tutor.

6. T’agrada l’ambient de d’institut?
Sí que m’agrada; els alumnes tenen molta sort d'estar en aquest institut, són molt afortunats.

7. En quantes escoles has treballat?
He treballat en 7 escoles.

8. Sempre has tingut clar ser professor?
Doncs volia provar de ser professor, abans era programador d’ordinadors.

9. Ens pots donar un consell als alumnes?
Estudiar i aprendre bé les matèries, ser respectuosos entre nosaltres i amb la gent gran.

10. Ens suggereixes algun tema que t'agradaria llegir a la nostra Revista?
- Enigmes matemàtics
- Música


Moltes gràcies per col·laborar amb nosaltres Jose Manuel!

Iván Moreno i Aroa Mars, 3r A i 3r B

dimarts, 4 d’octubre del 2011

Algo muy grande

Me levanté, y vi un elefante en mi habitación. Me incorporé, quería ponerme las zapatillas, pero me di cuenta de que aquel enorme bicho estaba sentado sobre ellas. Visto lo visto, pensé que sería mejor andar descalzo.

Me acuerdo que la semana pasada les pedí a mis papis que quería una mascota a la que poder pasear, pero ¡madre mía! Aquel bicharraco no era exactamente lo que yo deseaba, aunque ahora lo tenía que cuidar.

A parte de todos los dolores de cabeza que tenía pensando en cómo lo iba a cuidar, y dónde iba a vivir, porque vistas las dimensiones, en el armario no me cabía..., solo me rondaba una pregunta por la cabeza: ¿cómo han traído este bicho feo? Lo habrán llevado ¿en avión?, ¿en tren?, ¿o quizás ha venido andando?

Marta López, 4t B