En aquest mes de Gener se celebra la xatonada i la xatonada infantil a tot el Garraf (és l'anomenada ruta del xató). El xató és un plat típic del Garraf, però que prové originàriament de Vilanova i la Geltrú. Cada municipi d'on és típic el xató presenta algunes variants pròpies.
El xató es menja de primer plat i és una amanida a base d'escarola, anxoves, bacallà, tonyina dessalada i olives arbequines. Però el gran secret d'aquest plat està en la seva salsa, que és la que li dóna el nom al plat, i en què és imprescindible el morter. Té com a ingredients principals ametlles, avellanes, nyores, alls, oli d'oliva, vinagre i sal.
Per al segon plat es fan truites de qualsevol tipus (patates, carxofes, mongetes, pèsols..., la que més t'agradi).
Per postres es menja merenga que es fa amb clara d'ou batuda i sucre, preferiblement glacé, als que se li pot afegir aromatitzants, com vainilla, coco, ametlles... Són molt lleugers i dolços.
Com cada any, la ruta de xató es converteix en un atractiu culinari molt especial que porta a redescobrir aquest plat típic de la gastronomia catalana. Aquesta interessant ruta engloba un recorregut per les províncies catalanes que tenen el xató com a protagonista, i que s'estén pel Garraf i del Penedès, i arriba fins a les terres de Tarragona.
El xató es menja de primer plat i és una amanida a base d'escarola, anxoves, bacallà, tonyina dessalada i olives arbequines. Però el gran secret d'aquest plat està en la seva salsa, que és la que li dóna el nom al plat, i en què és imprescindible el morter. Té com a ingredients principals ametlles, avellanes, nyores, alls, oli d'oliva, vinagre i sal.
Per al segon plat es fan truites de qualsevol tipus (patates, carxofes, mongetes, pèsols..., la que més t'agradi).
Per postres es menja merenga que es fa amb clara d'ou batuda i sucre, preferiblement glacé, als que se li pot afegir aromatitzants, com vainilla, coco, ametlles... Són molt lleugers i dolços.
Com cada any, la ruta de xató es converteix en un atractiu culinari molt especial que porta a redescobrir aquest plat típic de la gastronomia catalana. Aquesta interessant ruta engloba un recorregut per les províncies catalanes que tenen el xató com a protagonista, i que s'estén pel Garraf i del Penedès, i arriba fins a les terres de Tarragona.
Bon profit!
Ivan Fernández, 2nB
La xatonada no és una celebració, és un costum, una tradició.
ResponEliminaLa cuinera
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaA mi m'ha agradat molt aquest text, és una tradició que es fa a una certa època, es fa a Catalunya.
ResponEliminaKevin, 2n B