divendres, 29 de gener del 2010

Silkeborg


Silkeborg is a town in the middle of Jutland (Denmark), with 41.979 inhabitants. It is a principal Danish town in a very undulated ground and it’s surrounded by a lot of lakes and hills, that’s why it’s recognized in Denmark. The longest river in Denmark also passes nearby, it’s called “Gudnâen”.
In these lakes there are many boats that take the tourists for a little trip in the lakes and to the highest mountain in the Danish country, named Himmelbjerget, which is 147 m. high. A recognized boat that takes tourists for trips is named “Hjejlen”, probably the most important of them.
Silkeborg is also known as the “cars town” because everybody buys cars there;all its car shops are situated on the north part of the town. It’s also got a big extension of forest in the outskirts that are well-known for picnics. There is a park named “De smâ fisk”, which means “The little fish” where people from all over Denmark goes to have a picnic and canoeing in the lakes, and sometimes, they arrive to the port in Silkeborg.
The Toullundmann museum in Silkeborg is known by its collections of prehistoric corpses from the 3rd century BC, discovered in 1950 at these forests in the outskirts. Also, there is the old paper industry, which is a museum now where you can see how to make paper. But, one of the best things you can do in Silkeborg is to go for a walk and see the Danish houses in the center of the city.

Lærke Saura, 3r B

dijous, 28 de gener del 2010

Renovació d'en Guardiola

Josep Guardiola, que acaba el seu contracte com a entrenador del Barcelona el proper 30 de juny, no sembla tenir gaire pressa per negociar la renovació. Guardiola pensa que encara queden moltes coses per parlar per a la seva renovació.
El president del FC Barcelona està insistint perquè en Josep renovi, sobretot abans que deixi de ser el president de l'equip, potser perquè així serà recordat com la persona que va aconseguir que l'entrenador continués.
Després de guanyar el triplet, Pep Guardiola al final ha decidit renovar. El FC Barcelona ha convocat els mitjans de comunicació el dia 20 de gener passat al Camp Nou en una roda de premsa a la qual han assistit per part del club Joan Laporta, Txiki Begiristain i el propi Pep Guardiola, per anunciar la renovació de l'entrenador blaugrana només una temporada més, de moment. També en Pep va ser premiat el passat dijous dia 21 de gener a la "Gran Gala de Mundo Deportivo" com a millor entrenador. La plantilla del Barça va aplaudir-lo en l'entrenament per la seva renovació.

Àlex Montero, 2n B

Zombieland


"Zombieland" és una comèdia post-apocalíptica de zombies escrita per Paul Wernicke i Rhett Reese, i dirigida per Ruben Fleischer. Va ser distribuïda per Columbia Pictures i es va estrenar el 9 d'octubre als EUA i el 25 de desembre a Espanya.
Repartiment :
Jesse Eisenberg és Columbus Ohio
Woody Harrelson és Tallahassse
Emma Stone és Wichita
Abigail Breslin és Little Rock
Amber Heard és 406
Bill Murray és ell mateix

Argument:
El món està ple de zombies, però un noi sobreviu a aquesta plaga, en Columbus Ohio. Columbus en realitat és un gran covard que sobreviu gràcies al seu llistat de “normes de supervivència”. Pel camí es troba a Tellahassee, un home dur, caçador de zombies. L'únic que vol es trobar els últims Twinkies. Decideixen forma equip i seguir el camí junts.
Poc després es troben la Witchita i la seva germana petita, la Little Rock, i els acompanyaran, tot i que el principi no es porten massa bé. Però s'adonaran que és millor confiar l'un amb l'altre i sobreviure junts o enfrontar-se sols als zombies, que l'únic que volen és menjar carn humana, o sigui, a ells.

Opinió personal:
Aquesta pel·lícula és entretinguda i prou interessant, personalment m'ha agradat especialment el principi i al final, en canvi la part central se'm va fer una mica llarga, pesada.
La pel·lícula és força divertida, també m'han agradat molt els personatges:
Columbus Ohio: Un noi molt covard.
Tellahassee: El tipic “noi dur”.
Witchita: Una noia que no es refia de ningú i que és molt la dura també.
Little Rock: És la germana de la Witchita, es la més petita del grup, però no té res de tonta.
Alba Batalla, 2n A

dimecres, 27 de gener del 2010

Cementiri nuclear


El ple de l'Ajuntament d'Ascó (la Ribera d'Ebre) va aprovar presentar candidatura per a acollir un cementiri nuclear. Hi han votat a favor els 4 regidors de CiU, amb l'alcalde Rafel Vidal al capdavant, i l'únic regidor del PSC, que formen l'equip de govern, mentre que dels 4 independents, 2 hi han votat a favor i 2 ho han fet en contra. Vidal ha defensat la proposta assegurant que opten a ser un magatzem nuclear "per responsabilitat, no per diners" i per "garantir" al municipi, i a la comarca de la Ribera d'Ebre, la creació de nombrosos llocs de treball. L'alcalde també ha assegurat que l'Ajuntament ha contactat amb localitats on hi ha magatzems similars a Europa, i que el risc "és nul".
La sessió del ple ha aixecat una gran expectació, i hi ha hagut nombrosa presència de veïns i mitjans de comunicació. La votació, per cert, podria ser impugnada, perquè s'han detectat incompatibilitats contra 4 regidors (3 i l'alcalde) que hi han votat a favor, ja que tenen una relació directa o indirecta amb la central nuclear d'Ascó.
Així mateix aquest diumenge dia 24 de gener unes 2.000 persones es van manifestar pels carrers d'Ascó per protestar contra aquesta possible ubicació d'un cementiri nuclear al municipi.

Aquest link és força interessant, tingueu en compte que va per parts:


Fruit del Senyor Herrera Galimany, 4t

dimarts, 26 de gener del 2010

Com tornar bojos als teus pares

AL COTXE:
1. Oblida't d’anar al lavabo abans de sortir de viatge.
2. Pregunta “Encara no arribem?”cada 30 segons.
3. Espera que estigueu en un tros d’autopista solitària; i llavors digues que et mors de gana.
4. Gemega.
5. Comença una competició amb la teva germana, a veure qui és capaç de cridar amb veu més aguda.
6. Ofereix-te a conduir perquè els teus pares puguin descansar.
7. Comença una ronda de la cançó “99 ampolles a la paret”.
8. Insisteix que recullin els que fan autoestop.
9. Un cop hagueu arribat al vostre destí, digues que vols tornar a casa.

A L’ESGLÉSIA:
10. Aplaudeix el sermó.
11. Quan passin el plat apoderat d’algunes monedes.
12. Si el sacerdot et mira, treu-li la llengua.
13. Dorm.
14. Mira fixament a la gent que està al banc posterior al teu.
15. Ronca.


AL SUPERMERCAT:
16. Digues que t’has perdut i fes que cridin pels altaveus a la teva mare.
17. Fes malabars amb ous dels més cars.
18. Llepa la fruita.
19. Canvia les etiquetes del preu de tots els articles.
20. Menja’t tot el que puguis abans d’arribar a casa.
21. Insisteix a seure a la cadireta del carro.
22. Obre les caixes de cereals i queda’t amb els premis.
23. Intenta treure la llauna de baix de tot de la gran piràmide.


AL RESTAURANT DE MODA:
24. Demana un coixí per a la teva cadira.
25. Lliga’t el tovalló al cap.
26. Fes que et canviïn l’aigua perquè no està prou freda.
27. Menja amb els dits.
28. Demana que et deixin beure un glop de vi.
29. Demana saludar el xef.
30. Demana el més car que vegis a la carta.


SEMPRE:
31. Digues als teus pares que els estimes tant que mai te n’aniràs de casa.


Marta López, 2n B

Avatar

Avatar (2009), dirigida per James Cameron i protagonitzada per Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang i Michelle Rodríguez, és una pel·ícula molt fantasiosa. Tracta d’un minusvàlid que viatja al planeta Pandora; allà hi ha un gas que no es pot respirar perquè és verinós. El protagonista, anomenat Jake Sully -el minusvàlid- té un “Avatar”, és a dir, una criatura blava del planeta Pandora. Els habitants del planeta es diuen “Avatars”, són de color blau amb una cua, són molt sigilosos i només maten per sobreviure. El protagonista aconsegueix apropar-se als “Avatars” i viure entre ells al seu poble. Els Avatars li ensenyen moltes coses: les cultures, els idiomes, etc.
En Jake aconsegueix viure com un Avatar, parlar el seu idioma i fins i tot fer tot el que ells feien.
Però un dia esclata la guerra entre els humans i els Avatars...
La pel·lícula es va estrenar el 18 de desembre amb un gran èxit de públic i de recaptació. Com a curiositat cal recordar que també es pot veure en 3D en alguns cinemes.

Us la recomano, si encara no heu tingut l'oportunitat de veure-la. De ben segur que una pel·lícula tan original i ben feta rebrà un munt de premis.


Kevin Violat, 2n B

dilluns, 18 de gener del 2010

La Xatonada


En aquest mes de Gener se celebra la xatonada i la xatonada infantil a tot el Garraf (és l'anomenada ruta del xató). El xató és un plat típic del Garraf, però que prové originàriament de Vilanova i la Geltrú. Cada municipi d'on és típic el xató presenta algunes variants pròpies.
El xató es menja de primer plat i és una amanida a base d'escarola, anxoves, bacallà, tonyina dessalada i olives arbequines. Però el gran secret d'aquest plat està en la seva salsa, que és la que li dóna el nom al plat, i en què és imprescindible el morter. Té com a ingredients principals ametlles, avellanes, nyores, alls, oli d'oliva, vinagre i sal.
Per al segon plat es fan truites de qualsevol tipus (patates, carxofes, mongetes, pèsols..., la que més t'agradi).
Per postres es menja merenga que es fa
amb clara d'ou batuda i sucre, preferiblement glacé, als que se li pot afegir aromatitzants, com vainilla, coco, ametlles... Són molt lleugers i dolços.
Com cada any, la ruta de xató es converteix en un atractiu culinari molt especial que porta a redescobrir aquest plat típic de la gastronomia catalana. Aquesta interessant ruta engloba un recorregut per les províncies catalanes que tenen el xató com a protagonista, i que s'estén pel Garraf i del Penedès, i arriba fins a les terres de Tarragona.

Bon profit!

Ivan Fernández, 2nB

divendres, 15 de gener del 2010

Fortes nevades

Arreu de Catalunya estan havent un munt de nevades durant aquesta setmana, nevades tan fortes que la gent ha quedat atrapada dintre de cases, cotxes, camions, blocats per una gran massa de neu.
Però aquest mal temps a Catalunya ha estat encara fluix, a diferència del que ha passat a la resta d'Espanya; allà ha nevat tant a tot arreu que no han pogut anar ni al cole, ni a treballar, ni tan sols han pogut sortir a menjar a un restaurant o a algun bar.
A questes persones que han quedat aïllades han hagut de ser evacuades dels diferents llocs amb màquines per treure neu; però a Sant Pere de Ribes no ha passat el mateix ni el fred ha estat tan intens, a Sant Pere de Ribes no hi ha hagut neu!! Aquí hi fa un sol espaterrant avui i com a màxim hi trobaràs a les set del matí algun petit toll glaçat, però no més. Potser podrien portar una mica neu dels llocs on n'hi sobra a Sant Pere, ja que no estem acostumats a veure-la, i així en podríem gaudir una estona i fins i tot jugar a fer ninots de neu.

Marcel Pajuelo, 2n A

dijous, 14 de gener del 2010

Jocs Olímpics d'hivern 2022

Barcelona vol reviure "el somni olímpic" i per això ha presentat la seva candidatura als Jocs d'Hivern l'any 2022, segons va anunciar ahir dia 13 de gener l'alcalde Jordi Hereu, que ha assegurat que “és possible perquè la ciutat està preparada" per a un esdeveniment tan important.
A la roda de premsa, l'alcalde barceloní ha informat que la candidatura "Barcelona-Pirineus" ja ha estat comunicada al Comitè Olímpic Espanyol (COE); a partir d'ara els responsables hauran de decidir (l'any 2014) la ciutat espanyola que optarà als Jocs Olímpics d'Hivern de 2022.
La comunitat d'Aragó ha expressat també la seva intenció d'organitzar els Jocs d'Hivern amb la candidatura Saragossa-Jaca. I no els ha agradat massa la presentació de Barcelona.
A la capital catalana se celebrarien la inauguració, el lliurament de medalles i també la clausura dels Jocs, a més de diverses proves olímpiques com ara la de patinatge artístic i hoquei gel, mentre que les d'exterior es farien a les estacions del Pirineu, encara que l'alcalde de Barcelona encara no ha concretat en quins.
En el cas que Barcelona aconseguís ser seu dels jocs d'hivern de 2022, coincidiria amb el 30 aniversari de la celebració dels Jocs Olímpics d'estiu de l'any 1992. A més seria la primera ciutat que celebraria ambdós jocs, els d'estiu i els d'hivern.

Molta sort per a Barcelona i també per a Saragossa-Jaca.


Alba Batalla, 2n A

dimecres, 13 de gener del 2010

La dignitat de Catalunya

El dia 20 de juliol de l’any 2006 es va aprovar l’Estatut a Catalunya. Tots haurem sentit a parlar del famós Estatut. Crec que primer hauríem de deixar clar què és un Estatut exactament. Un Estatut és una llei orgànica, una llei molt important d’un lloc, en aquest cas Catalunya. Dit d’una altra manera, el podríem definir com una “norma” bàsica d’una comunitat autònoma a Espanya. A l’Estatut també s’hi recullen les coses més bàsiques com ara el nom de la comunitat, la seva delimitació de territori, les competències que s’hi assumeixen, i les llengües oficials, entre d'altres coses.
L’Estatut Català va ser aprovat per les Corts Espanyoles i les Corts Catalanes (el mateix que els parlaments dels llocs mencionats), mantenint en present els resultats del referèndum realitzat als municipis catalans. La majoria dels ciutadans catalans van votar positivament, amb el vot de “Sí” cap a l’aplicació d’aquest Estatut. Políticament, el PSC, ICV i CiU estaven d’acord amb la formació d’aquest Estatut, en canvi, ERC i PP dos partits totalment diferents, es van negar a recolzar-lo, per dues raons totalment distintes també: El PP, com a seguidor i en total desacord cap a la independència catalana, va negar-se a fer Catalunya una mica més “independent” mitjançant aquest Estatut; en canvi ERC no en tenia prou amb aquest Estatut, vol un Estatut encara millor per a Catalunya, el seu destí és la independència, opinen.
Aquest editorial -un editorial és un article d’opinió -, titulat “La dignitat de Catalunya”, ha estat publicat per tots els diaris de Catalans. Hi havia membres del govern, alguns d’ells molt significatius, que no coneixien prèviament els fets. Deixant de banda això, està molt clar que aquest editorial és totalment correcte, encaixa perfectament amb la realitat, per tant, està al servei del poder. Aquest editorial va causar una gran sacsejada als polítics catalans, els va agafar desprevinguts.
El que vol arribar a expressar és posar de manifest la incapacitat dels partits polítics catalans per trobar respostes i actuacions comunes per defensar Catalunya. A Catalunya tenim un Estatut migrat –la qual cosa significa que no arriba, de molt, al que caldria -. Vol arribar a entendre que l’Estatut quedarà totalment buit de contingut si segueix així. En conclusió, vol arribar a encaixar Catalunya cap a Espanya d’una altra manera. L’altra opció de destí per a Catalunya és la independència.
Fa poc, a Arenys de Munt, és va convocar un referèndum que podríem anomenar “de prova” on la gent podia votar a favor o en contra de la independència catalana. Al voltant d’un 75% dels ciutadans van votar afirmativament cap a la independència catalana. El passat 13 de desembre es va repetir el fet en uns altres municipis Catalans. Hi participaren gran quantitat de municipis; entre ells Vic, Vilanova i la Geltrú, i el municipi més petit de Catalunya, Sant Jaume de Frontanyà.
Llegint comentaris d’opinió sobre aquest editorial, he trobat moltes observacions. N’he trobat una als comentaris del diari digital “Avui”, on un lector opina que la crisi econòmica que tenen els diaris de paper té també un gran rol en l’editorial. En aquestes circumstàncies, els diaris de paper necessiten ara que el poder els aporti suport de forma urgent i contundent. Tenen pèrdues econòmiques molt fortes. La publicació d’aquest editorial conjunt s’ha d’entendre també en el marc d’aquesta crisi que té la premsa escrita, així és com demanen els empresaris energia al poder.
Cadascú es pot identificar segons les seves opinions, i associar-les amb les d’un partit polític (o no) i recolzar-lo.


Lærke Saura, 3r B

dimarts, 5 de gener del 2010

Els Reis Mags


Introducció:

La nit dels Reis Mags és una festa cristiana que té el seu origen en el Naixement de Jesús a Betlem. Segons aquesta tradició, el nen Jesús va rebre la visita de tres savis que seguint l'estrella d'Orient el van trobar i li van regalar or, encens i mirra.
La Nit de Reis se celebra a tota la península ibèrica la nit del 5 al 6 de gener de cada any. Els nens i nenes innocents escriuen la carta als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar tot demanant allò que desitgen. Tots els nens es comporten una mica millor que els dies anteriors (per por que els Reis no els portin res o potser carbó, si no han estat prou bons) i es preparen emocionalment per l'arribada dels Reis.

Celebració a casa:

La nit que vénen els Reis, tots els nens i nenes que ho celebren deixen pa, aigua i unes sabates seves i dels seus pares a la porta de casa, davant del balcó o alguna finestra, perquè els reis i els camells mengin, beguin i descansin del llarg viatge des d'Orient i de la feinada de repartir tants regals per totes les cases. Després, els nens, se’n van a dormir impacients. Al dia següent al matí, s’aixequen corrent i avisen als pares per obrir els regals que han deixat els Reis, però no estan tots els regals allà mateix. Després d'obrir els de casa van a casa dels avis, tiets..., a buscar els regals que falten i a dinar. A la tarda els nens i nenes ja tenen tots els regals i estan molt contents i ja els poden estrenar.

BONES FESTES A TOTS!


Ivan Fernández i Álex Montero, 2n B

diumenge, 3 de gener del 2010

Introspecció Nadalenca


En el pic de l’hivern, tota la natura esmorteïda, en el compacte silenci dels flocs de neu, l’ànima es recull en el refugi de les restes d’escalfor interior. “Más madera!”, crida en Groucho Marx, i el rellotge de Sant Pol anhela un furtiu raig de Sol que li permeti comptar les fredes hores. La integritat del sistema perilla, car, per conservar el caliu, usa com a combustible elements de l’estructura. La Gran Dama mostra els seus ulls de foc de vida en plena campanya publicitària. Al cim de la crisi apareix una llum i s’anomena Nadal que vol dir nativitat i amb el Nadal la nadala per exel·lència: Adeste fideles.

Adeste fideles, laeti, triunphantes
Acudiu fidels, alegres, triomfants,
Venite, venite in Bethlehem.
Veniu, veniu a Betlem.
Natum videte regem angelorum.
Vegeu al que ha nascut, el rei dels àngels.

El poder de Nadal és l’esperança certa del renaixement primaveral. A Betlem ha nascut un nen que és el rei dels àngels. L’estructura vulnerable i en situació compromesa té la oportunitat de tanscendir-se i veure’s reflexada en un sistema més elevat a través d’un nadó nascut entre els homes i a qui els àngels també veneren.

En grege relicto, humiles ad cunas
Deixant el ramat guardat, humilment cap a la cuna
Vocati pastores approperant
Els pastors cridats s’apropen.
Et nos ovantes, gradum festinemus.
I nosaltres, contents, ho celebrem d’allò més.

Per Nadal el món laboral es paralitza, només queden els serveis mínims. Tothom es reuneix amb la família i els que queden sols, pateixen una tristesa genuïna. I nosaltres, contents, ho celebrem d’allò més. Adhuc els que ostenten una actitud de puresa escèptica i materialista, no es poden estar de desitjar FELIÇ NADAL als seus pròxims, i tot en honor al nadó redemptor.

Per als meus amics, que són tan benevolents.

Fruit del Senyor Herrera Galimany, 4t